Verschillende behandelingen

Fysiotherapie

Wat is het?
Klachten en/of hulpvragen waarmee u bij de fysiotherapeut terecht kunt, zijn zeer uiteenlopend.
Bijvoorbeeld:
– pijn
– sportblessures (en tapen)
– krachtsvermindering
– ademhalingsproblemen
– zwelling en beperkingen in het bewegen

Hoe werkt het?
Een fysiotherapeut adviseert, begeleidt en behandelt bij stoornissen in houding en/of beweging. Dat kan zijn bij (sport)blessures van spieren, pezen, banden of gewrichten.
Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, longen, hart, en bloedvaten kunnen worden behandeld.

Manuele Therapie

Wat is het?
Manuele therapie is een onderzoeks- en behandelmethode die direct aangrijpt op de gewrichten van het lichaam.
Door overbelasting, ongeluk of werkhouding kan het evenwicht tussen de gewrichten verstoord worden.

Hoe werkt het?
Tijdens de behandeling worden de gewrichten op subtiele wijze bewogen, met als doel herstel van het verstoorde evenwicht.

McKenzie

Wat is het?
Mc Kenzie is een wereldwijd gebruikte onderzoeks- en behandelmethode voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. McKenzie is bekend geworden door de uitstekende resultaten bij rug- en nekklachten al dan niet met uitstraling in benen of armen. Bovendien geeft deze methode ook goede resultaten bij behandeling van de overige gewrichten zoals schouder en heup.

Het doel van de methode is niet alleen de klachten snel te laten verdwijnen, maar ook te zorgen dat deze in de toekomst zo min mogelijk terugkeren. McKenzie is een duidelijk afgebakend behandelsysteem dat gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek.

Hoe werkt het?
Uitgangspunt is het klachtenbeeld van de patiënt. De fysiotherapeut bepaalt welke factoren van invloed zijn op dit beeld en stelt daarna vast welke oefeningen en adviezen voor het dagelijks leven gegeven kunnen worden.
Deze oefeningen zijn direct effectief en kunnen op den duur zelfstandig uitgevoerd worden, waardoor u niet afhankelijk van therapie en/of therapeut bent.

Samenwerking met Rugpoli:
Rugpoli is een zelfstandige kliniek die door een combinatie van specialistische zorg (musculoskeletale geneeskunde, musculoskeletaal bewegingsonderzoek op basis van McKenzie, neurologie, reumatologie en anesthesiologie) behandeling op maat inzet. Voor het stellen van een goede diagnose maakt Rugpoli gebruik van MRI beeldvorming. In alle vestigingen is een open MRI aanwezig. Rugpoli werkt met een “one-stop-shop” principe. Hierbij worden alle afspraken aansluitend op één dag gepland. De diagnosestelling en eerste behandeling vinden meestal binnen enkele uren plaats. Rugpoli heeft korte toegangstijden. Voor meer informatie kunt u terecht op www.rugpoli.nl.

Dry needling

Wat is het?

Dry needling is een therapie waarbij de fysiotherapeut gebruik maakt van dunne acupunctuurnaalden waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen.
Het inbrengen van het naaldje voel je bij een goede techniek niet of nauwelijks.

Hoe werkt het?
 
Deze behandelmethode wordt vaak ingezet bij klachten die al langer bestaan.
Voor meer informatie kunt u terecht bij Piet-Hein Berghoef.

Autogene Training

Wat is het?
Met ontspanningstherapie kunnen een groot aantal klachten worden behandeld, die in meer of mindere mate verband houden met spanning.

Er is sprake van spanningsklachten, wanneer er lichamelijke klachten zijn waarvoor geen duidelijke medische oorzaak gevonden kan worden.
Deze klachten kunnen zich op vele manieren voordoen:
– vermoeidheid, duizeligheid
– spier- en gewrichtsklachten
– spanningshoofdpijn, nek- en rugklachten
– benauwdheid, druk op de borst, hartkloppingen
– hyperventilatie
– slaapstoornissen
– overspanning
– burn out

Hoe werkt het?
Het eerste consult is een anamnese (vraaggesprek) en een lichamelijk onderzoek.
We inventariseren welke klachten er zijn en welke oorzakelijke factoren van belang zijn. Samen proberen we te komen tot een behandelplan, waarin we een gewenst resultaat vastleggen. Methoden om het behandeldoel te bereiken kunnen zijn:
– diverse soorten ontspanningstechnieken
– adembewustwording en ademontspanning
– oefeningen ter verbetering van het lichaams-bewustzijn
– massage
– gedragsmatige begeleiding

Mensendieck

Wat is het?
Oefentherapie-Mensendieck is een therapie waarbij u bewust gemaakt wordt van een houding of beweging waardoor klachten zijn ontstaan aan spieren of gewrichten. Hierbij wordt het hele lichaam bekeken.

Hoe werkt het?
Door middel van oefeningen die u ook thuis doet, leert u beter met uw klachten om te gaan, deze te verhelpen of te voorkomen.
Tijdens de therapie wordt er veel aandacht besteed aan die dagelijkse activiteiten waarbij u klachten heeft. Denkt u bijvoorbeeld aan huishoudelijke activiteiten of werkhouding.

Lidwien Ruigrok: www.oefentherapieruigrok.nl

Podologie

Wat is het?
Podologie is de kennis van houdingsklachten die in relatie gebracht kunnen worden met de voet. Met behulp van op maat gemaakte inlegzolen wordt het staan en lopen verbeterd.

Hoe werkt het?
De podoloog maakt een afdruk van uw voet, aan de hand van deze afdruk bepaalt  hij waar de drukpunten liggen en maakt een paar correctiezolen.
Door het gebruik van correctiezolen kunnen tal van lichamelijke klachten worden verholpen.

 

Verschillende behandelingen

Medical Taping (Hulp bij Hooikoorts)

Wat is het?
Het toepassen van een elastische tape methode bij bv. hooikoortsklachten.
Hooikoorts is een overreactie van het afweermechanisme waardoor slijmvliezen veel meer slijm gaan produceren. Veelvoorkomende symptomen zijn, verstopte - of loopneus, niesbuien, jeukende en/ of rode ogen,benauwdheid en vermoeidheid.

Hoe werkt het?
De CureTape wordt direct op de huid aangebracht. Deze externe huidprikkeling heeft een kalmerende werking op het allergisch reactiemechanisme, en een stimulerende werking op de huidsensoren, die hun prikkels verder het lichaam in sturen. Hierdoor kan een flinke verlichting van de klachten optreden.

[/section]